Yatırım Teşvik Belgesi

Yatırım Teşvik Belgesi

Yatırım Teşvik Belgesi

Yatırım Teşvik Belgesi

Yatırım Teşvik Belgesi almak ülkemizde uygulanan yatırım yardımları, teşvikler ve diğer devlet desteklerinden yararlanmak için gereklidir. Bir ülkedeki üretim ve hizmet sektörlerini desteklemek, teşvik etmek ve yatırımları hızlandırmak günümüzde tüm gelişmekte olan ülkelerce uygulanmaktadır. Teknoloji, inovasyon, üretim ve yatırım odaklı kalkınma programları ülkemizde de benimsenmiştir. Bu kapsamda, vergi istisnaları, muafiyetler ya da indirimler, istihdam ve sigorta prim destekleri, finansman destekleri, yatırım yeri tahsisi gibi nakdi ve gayrinakdi teşvikler uygulanmaktadır. Yatırımın bulunduğu bölgeye, yatırım konusuna ve diğer birçok kritere göre yararlanabileceğiniz destekler değişiklik göstermektedir. Benzer biçimde bu kriterler doğrultusunda düzenlenecek Yatırım Teşvik Belgesi içeriği, kapsamı ve diğer özellikleri de farklılaşmaktadır.

Yatırım Teşvik Belgesi Nedir

Yatırım Teşvik Belgesi günümüzde halihazırda uygulanan teşvik mevzuat hükümlerine uygun biçimde yapılacak yatırımların desteklenmesini sağlayan belgedir. Bu destekler hem nakdi hem de gayrinakdi teşviklerden oluşur. Yatırım Teşvik belgesi kapsamında uygulanabilecek tek nakdi unsur faiz ya da kar payı desteğidir. Diğer tüm destek unsurları gayrinakdi teşviklerdir. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında herhangi bir hibe uygulanmayacaktır. Yatırım Teşvik Belgesinin ne olduğu kadar ne olmadığı da önemlidir. Bu belgenin alınmasını müteakip doğrudan bir hibe veya devlet kredisi verilmeyecektir. Bu husus oldukça önemlidir.

Yatırım Teşvik Belgesi Nasıl Alınır

Dünyada hızla yaygınlaşan internet kullanımı ve dijital dönüşüm neticesinde ülkemiz de büyük ölçüde dijitalleşmiştir. Kamu kurumları da bu kapsamda sunulan hizmet ve faaliyetlerin büyük bölümünü internet ortamına taşımıştır. Önceden fiziksel olarak hazırlanan dosyalar artık elektronik ortamda oluşturulmaktadır. E-TUYS adı verilen elektronik teşvik sisteminin 02/07/2018 tarihinde yürürlüğe girmesi ile birlikte teşvik uygulamaları da elektronik ortama taşınmıştır. Günümüzde Yatırım Teşvik Belgesi almak için öncelikle bir elektronik imza ve KEP adresi temin etmek gerekir. İkinci olarak ise yetkilendirme işlemi yapılmalıdır. Bu işlem için gerekli belgeler KEP sistemi üzerinden e-imzalı biçimde gönderilir. Yetkilendirmenin tamamlanmasının ardından firma bilgileri girişi tamamlanır. Şirket bilgilerinin doğru ve eksiksiz bir biçimde girişi yapıldıktan sonra işlem bakanlıkça onaylanır. Son olarak Yatırım Teşvik Belgesi başvurusu yapılır. Tüm proje, bilgi ve belgeler elektronik ortamda hazırlanır ve bakanlık onayına sunulur. Uygun görülmesi halinde belge onaylanır ve elektronik bir kopyası elde edilir. Ancak, basılı bir belge yatırımcıya iletilmez. Bunun yerine belgenin kullanımı ve diğer tüm işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesi istenir. Yatırım Teşvik Belgesi Nasıl Alınır ;

  • 1. Adım: Yatırım Teşvik Belgesi ile ilgili tüm işlemleri yönetecek kişiyi belirlemek.
  • 2. Adım: Şirket evraklarını, KEP adresini ve elektronik imzayı hazırlamak.
  • 3. Adım: E-TUYS sisteminde yetkilendirme yapmak.
  • 4. Adım: Firma bilgilerini sistemde eksiksiz tanımlamak.
  • 5. Adım: Yatırım projesini oluşturmak ve mevzuat hükümlerine uygun bilgi ve belgelerle birlikte onaya sunmak.

Kimler Yatırım Teşvik Belgesi Alabilir

Yatırım Teşvik Belgesi almak yerli ya da yabancı ayrımı yapılmaksızın ülkemiz yatırımcılarının tamamına eşit tanınmış bir haktır. Bu hak hem şirketler hem de şahıslar için aynı şartlardadır. Ülkemiz sınırları içerisinde birçok sanayi kolunda üretim yapmayı planlayan yatırımcılar ile eğitim, sağlık ve turizm ile enerji ve madencilik sektörlerindeki yatırımcılar devlet desteklerinden yararlanır. Anonim ve Limited şirketler başta olmak üzere her çeşit sermaye şirketi, şahıs işletmeleri, adi ortaklıklar, kollektif şirketler ve tüm firmalar Yatırım Teşvik Belgesi alabilir. Bir şirket kurmaksızın gerçek kişi olarak ticari faaliyetler yürüten kişiler doğrudan kendi adlarına da belge alabilir. Bunların dışında, belediyeler, dernekler, vakıflar, kamu kurumları, kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar, meslek kuruluşları, odalar, birlikler, kooperatifler de Yatırım Teşvik Belgesi alabilir.

Kimler Yatırım Teşvik Belgesi alabilir sorusunun cevabını aşağıdaki diyagramda özet olarak da görebilirsiniz.

Kimler yatırım teşvik belgesi alabilir

Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamı Destekler

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında uygulanan destekler çok çeşitlidir. Bu desteklerin tamamı tüm belge türlerinde veya tüm bölgelerde uygulanmaz. Bazıları bir belge türüne özeldir. Bazıları ise bir bölgeye özeldir. Bu nedenle, kapsamı uzman kişiler incelemelidir. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında uygulanan destek unsurları şunlardır;

  • Katma Değer Vergisi İstisnası: Yerli ve/veya ithal temin edilecek makine-teçhizata KDV İstisnası uygulanır.
  • Gümrük Vergisi Muafiyeti: İthal edilecek makine-teçhizat için gümrük vergisi muafiyeti sağlanır.
  • Vergi İndirimi: Toplam yatırım tutarının bir bölümünü kadar kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirimi uygulanır.
  • SGK Primi İşveren Hissesi Desteği: Yatırım kapsamında çalışan personelin SGK primlerinin işveren payı desteklenir.
  • SGK Primi Desteği: Personelin SGK primlerinin işçi payı desteklenir. Bu destek yalnızca 6. bölgede uygulanır.
  • Gelir Vergisi Stopajı Desteği: Personelin gelir vergisi stopajı desteklenir. Bu destek de yalnızca 6. bölgede uygulanır.
  • Faiz Desteği: Yatırım kredisinin faizinin 3 puan ile 7 puan arasında değişen kısmı devlet tarafından karşılanır.
  • Yatırım Yeri Tahsisi: Hazine arazilerinin yatırımcıya 49 yıllığına tahsisi yapılarak kullanma izni sağlanır.
  • KDV İadesi: Bina inşaat harcamalarından doğan KDV tutarı iade alınır.
  • Emlak Vergisi Muafiyeti: İnşaatı tamamlanan yapıların emlak vergisi 5 yıl süreyle muaf tutulur.
  • Bina-İnşaat Harcı Muafiyeti: Yatırımcının inşaatını yapacağı yapılardan bina-inşaat harcı tahsil edilmez.
  • Damga Vergisi ve Harç İstisnası: Yatırım Teşvik Belgesi sahibi yatırımcılara yatırım malı ve hizmet sunan firmalarla yatırımcı arasındaki sözleşmelerden doğan damga vergisi ve harç için istisna uygulanır.
  • Parselasyon Harcı Muafiyeti: Belediye Gelirleri Kanunu kapsamındaki bu harç alınmaz.
  • İfraz ve Tevhit Harcı Muafiyeti: İnşaat işlemleri ile ilgili belediyeye ödenecek bu harç için muafiyet sağlanır.
  • Plan ve Proje Tasdik Harcı Muafiyeti: Plan ve proje tasdik işlemlerinden doğan harç ödenmez.
  • Zemin Açma İzni Harcı Muafiyeti: Yatırımcı inşaat sırasında ödenecek olan zemin açma izni harcından muaf tutulur.
  • Toprak Hafriyat Harcı Muafiyeti: Toprak hafriyat harcı ödemelerinden muafiyet uygulanır.
  • Yapı Kullanma İzni Harcı Muafiyeti: Yapı Kullanma İzni alınacağı zaman belediyeye ödenecek bedelden muafiyet sağlanır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yatırım Teşvik Belgesi alırken ya da kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Alırken dikkat edilmesi gerekenler kadar belgeyi aldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler de önemlidir. Başvuruda yapılan bazı hatalar tüm projeyi etkiler. Öte yandan, yatırım döneminde yapılacak hatalar da yararlanılan desteklerin geri ödenmesiyle sonuçlanabilir. İki durumda da dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda açıklanmıştır.

Yatırım Teşvik Belgesi ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler

Başvuru Aşamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yatırım Teşvik Belgesi başvurusu sırasında kesinlikle yanıltıcı bilgiden uzak durmak gerekir. Daha fazla destek alabilmek için yatırım tutarını, üretim kapasitesini daha yüksek göstermek, tevsi veya modernizasyon türündeki yatırımları komple yeni yatırım olarak göstermek veya üretilmeyecek ürünleri beyan etmek kesinlikle yanlışlık. Ancak, mevzuatın tüm yönleriyle incelenmesinin ardından eğer projede gerçekten değişiklik yapılabilecek ise yatırım dönemi sonuna kadar projeyi bu şekilde tamamlamak kaydıyla değişiklik yapılarak ilave destekten yararlanılabilir. Aksi halde kesinlikle proje ile ilgili detaylar şeffaf, doğru ve gerçeği yansıtır biçimde sunulmalıdır.

Yatırım Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yatırım Teşvik Belgesi alarak başlanan yatırımlarda dikkat edilmesi gereken husus teşviklerden en yüksek seviyede yararlanmak için tüm faturaların, gümrük beyannamelerinin ve sözleşmelerin sisteme uygun tamamlanmasını sağlamaktır. Harcama kalemleri ile birlikte önemli tarihlerin kontrol edilmesi gerekir. Mevzuat hükümlerinde çeşitli değişiklikler yapıldığı için mutlaka mevzuat hükümleri dikkatle takip edilmelidir. Asgari sabit yatırım tutarı konusu Yatırım Teşvik Belgesi ile ilgili en temel ve önemli kavramdır, mutlaka dikkat edilmelidir. Eğer yatırım tutarı ile ilgili şüpheler varsa belge kapanmadan önce bölgesel desteklerden kesinlikle yararlanılmamalıdır..

Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı

Meta Danışmanlık, Yatırım Teşvik Belgesi almak isteyen yerli ve yabancı tüm yatırımcıların ihtiyaçlarına özel çözüm paketleri sunmaktadır. Öncelikle projenizi dinleyip, anlayıp ihtiyaçlarınızı analiz eder ve durum raporu oluştururuz. Daha sonra gereken tüm işlemleri tamamlayarak size belgenizi teslim ederiz. Talep etmeniz halinde yatırım dönemi boyunca tüm iş ve işlemleri tammalayarak periyodik olarak size raporlarız. Mevzuat değişiklikleri ve önemli tarihler bizim kontrolümüzde olur. Böylece siz yatırım ile ilgilenirken kamu ilişkileri ve teşvik uygulamaları tarafımızca sistematik olarak yönetilir. Bu durumda yararlanacağınız teşviklerden en yüksek seviyede kolayca yararlanabilirsiniz. Yatırım Teşvik Belgesi danışmanlık hizmetlerimiz ile ilgili özetl bilgileri ve tanıtıcı bilgileri aşağıdaki videoda bulabilirsiniz.

1. Adım: Durum Analizi

Yatırım projesini anlayıp, ihtiyaçlar analiz edilir. Yapılacak işlemler, yapılabilecek düzeltmeler ve potansiyel kazançlar tespit edilir.

2. Adım: Proje Uygulama

Tüm proje tarafımızca hazırlanır, başvuru süreci yönetilir ve sonuçlandırılır. Tüm sürecin sorumluluğu tarafımızca üstlenilir.

3. Adım: Yönetim ve Kontrol

Yatırım sonuna kadar teşvik uygulamaları yönetilir ve kazanç maksimizasyonu sağlanır. Proje sonuna kadar sürekli destek sağlanır.

Fark Yarattığımız Prensiplerimiz

İlk aşamada belirttiğimiz şekilde sonuçlanmayan hiçbir işlem için hizmet bedelli talep etmiyoruz. Ancak, işlemleri doğru bir biçimde tamamladıktan sonra yalnızca ilk aşamada belirtilen hizmet bedelini talep ediyoruz. Süreç devam ederken hiçbir koşul altında ilave ödeme veya ücret talep etmiyoruz.
Proje tamamlanana kadar tüm hizmetlerin eksiksiz ve sorunsuz tamamlanması için teknik, hukuki veya uygulama desteğini sunuyoruz. Tüm ihtiyaçları tek noktadan etkin bir biçimde yöneterek hataları en aza kazancı en yüksek seviyeye çıkarıyoruz.
Tüm hizmetlerin detayları, kapsamı ve ücretlendirme ilk aşamada sunulur. Rekabetçi koşullar altında, doğru fiyatlandırma politikası ile gerekenden fazla ücret talep edilmez. Bunun haricinde ek ödeme veya sürpriz masraflar da oluşmaz.

Yatırım Teşvik Belgesiyle İlgili Faydalı Bilgiler

Yatırım Teşvik Belgesi Kolayca Almak ve Kullanmak İster Misiniz ?